21 August 2007

Fårbild

Fotograf: Michaela Engström, http://sheep-pics.org/?action=view&id=187
En fårblogg kan ju inte starta med ett inlägg om växthus, nya läsare kan tro att de har blivit lurade. Därför passar jag på att lägga in ännu en underbar bild från Sheep Pics.

Tomater i växthus


Här följer lite mer detaljer kring tomat odlandet och tankar kring hur jag vill förändra en del detaljer ifall det blir aktuellt igen. Jag deltog i en serie med kurser för ekologisk grönsaksodling som anordnades av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Där ingick flera studiebesök. Att besöka lantbrukare som hittat sin grej, det är väldigt nyttigt och inspirerande.

Nu är det några år sedan och jag har inte tillgång till mina anteckningar eftersom de är magasinerade i Sverige, så personer eller platser namnges tyvärr inte.

Ett besök var i Vänersborg vid ett f.d. mentalsjukhus där de hade använt växthus odlingarna som terapi för patienterna. Om jag inte miss minner mig, så drevs odlingarna vid vårt studiebsök, av en förening. De hade s.k. grön rehabilitering för personer som var utbrända. Växthusen var ganska smala glashus med gjutna sidor en bit upp(vete tusan vad det kallas). Fördelen med det är att man kan rota med jorden nära väggen utan att riskera att en ruta går sönder.... Där hade de valt att satsa mycket på tomater. Eftersom tomater finns i många varianter, de är stora, små, söta, syrliga, olika färger etc. så kan man lätt hitta flera hundra olika sorter. De hade förutom alla sorter som de erbjöd, även tagit fram ett häfte med recept som var baserade på tomater och anordnande något i stil med tomatens dag.

Vi besökte en annan gård, tror det var i Skövde, som hade 3 enklare bågväxthus. De var sammanlänkade med en liten försäljningslokal, där de hade en varmluftspanna, som kunde förse alla husen med värme och därmed kunde odlingarna startas tidigare på våren. De odlade enbart i ren sand och använde sedan vallklipp som lades ovanpå, vilket gav tillräcklig näring och höll fuktigheten. Det hade varit lite problem med att klippet brände bladen på plantorna när kväve frigjordes och de var därför mera försiktiga med att lägga på ytterligare klipp senare under säsongen. Där hade de också många olika sorters tomater.

Det är nog en förutsättning om man är en mindre odlare, att ha ett varierat utbud.Med mindre menar jag någon som har upp till 1500 kvm. Det blir mera attraktivt för kunderna när det finns ett större sortiment. Gärna med ett komplement med tomatförädling eftersom toppar och dalar i försäljningen pareras lite bättre. Förädlingen kan ordnas genom att hyra in sig i ett godkänt storkök. http://www.sxc.hu/photo/630403

Ett annat besök var i Skåne nånstans, kan inte för mitt liv minnas var, men det var ett fantastiskt ställe. Det som var imponerande med denna gård, var att de hade byggt en charkavdelning där de förädlade sitt lammkött (fantastiskt goda korvar) och det fanns även planer på eget slakteri. De odlades många sorters grönsaker, mycket på friland. Just tomaterna odlades i krukor som ställdes ovanpå jorden i växthuset. Rötterna letade sig ut ur botten av krukan. Det kan vara ett sätt att minska problem med sjukdomar i jorden.

Mina tomatplantor förodlades inomhus från början av mars. Det var ingen idealisk lösning, för dels blev det för varmt för tomaterna, inte i början när fröna grodde, utan senare när plantorna började växa, de blev lätt långa och gängliga. Det i komination med för lite ljus. Detta tänkte jag lösa genom att ha odlingsbrättena inne när fröna grodde och sedan flytta ner dem i källaren där det var svalare och använda högtrycks natrium lampor. Dit hann jag aldrig.....

I början av maj, när lamningen var färdig, stängdes ett hörn av växthuset av och odlingsbrätten placerades direkt på ströbädden med fiberduk över. Plantorna acklimatiserade sig bra, samtidigt som de inte hade något problem med nattfrosten.

Som jag nämnde i mitt förra växthus inlägg, kom jag fram till att rännor/diken i ströbädden inte var nödvändigt, utan det räckte med plantjord ovanpå. Använde säckad plantjord som köptes in på pall, blev visserligen dyrare, men gjorde det lätthanterligt, då jorden lades ut säck för säck .

http://www.sxc.hu/photo/210031
Till uppbindingen av tomaterna nyttjades blanktråd, som drogs längs med fackverket i taket. Mellan plantan och blanktråden var det balsnöre (inte den blå syntetiska utan den andra, den bruna som bryts ned efter ett tag). En rulle med balsnöre räckte långt.

Vid tomatodlingarna i Skövde praktiserades nedläggningsmetoden, vilket innebär att allt eftersom plantorna växer så sänks de ned med hjälp av sk tomatkrokar (extra snöre i toppen så de kan sänkas).
Tomater börjar att mogna längst ned på plantan, vilket gör att de efter ett tag, är de helt avplockade nedtill och då finns det ingen anledning att plocka tomater i taket, när man istället kan sänka ner plantan så de mogna tomaterna alltid finns i bekväm plockhöd.

Minst bra var min bevattningslösning. Eller min icke existerande bevattningslösning kanske jag ska skriva. Använde 1/2" slang med vanliga trädgårdskopplingar och en vatten spridare som flyttades. Därför blev bevattning ojämn och det orsakade korkrot som gör tomaterna hårda. Ett problem som inte uppstår om det är jämn tillgång på vatten.

Eftersom huset var ganska litet, 128 kvm, så fanns det ett behov, att kunna kyla luften. Funderade på att sätta in spridare, i höjd med fackverken i bågarna, sk dimdysor som ger små droppar. Övervägde också droppbevattning som kan läggas i varje rad. Det är en fördel om bevattningen görs tidigt på morgonen, när det fortfarande är dagg, för då hinner plantorna torka upp och det minskar risken för sjukdomar som svampangrepp.
Fröerna köptes främst från Lindbloms Frö som har ett omfattande ekologiskt sortiment anpassat för yrkesodlare. Där är det möjligt att köpa mindre mängder frön, jämfört med andra firmor som vänder sig till yrkesodlare.

En annan bra sak med Lindbloms är att de har ett bonussystem baserat på hur mycket man handlar för och sen så ger de rabatt beroende på hur många år man har handlat där. Det gynnade mig som liten yrkesodlare.

Jag hade ungefär 20 olika sorters tomater. Framförallt rekommenderas körsbärstomater som ger bättre ROI (return on investment) än vanliga tomater och att satsa på olika färger och smaker.

När fåren var färdig lammade ströddes det med torvströ under de sista veckorna innan djuren gick ut. På så vis blev det bara lite färsk halm kvar till odlingssäsongen och det minskade förmodligen risken för mögelbildning i halmen, som i sin tur kunde spritt sig till plantorna.

http://www.sxc.hu/photo/148675
Grisar hjälpte till att finfördela halmen så väl, att en av länsstyrelsens rådgivare frågade om halmen lagts in hackad.

Ifall odlandet blir aktuellt igen, i framtiden, används förmodligen hackad halm istället för grisar. Anledningen till att grisarna väljs bort, är för att de, trots sina trevliga personligheter, äter massor och bökar ojämnt, vilket bara skapade mera arbete.

Med ett växthus blir det lättare att kontrollera omgivningen. Genom att undersöka bladen med lupp regelbundet upptäcks angrepp snabbt och nyttodjur kan sättas ut, t.ex. steklar och humlor. De kan köpas från Lindesro AB som även säljer jordbakterien Turex som fungerar bra mot kålfjärilslarver på broccolin!

Lindbloms Frö http://www.lindbloms.se/ klicka på - För Yrkesodlare.
Lindesro AB http://www.lindesro.se/